Tadije Sondermajera 3, Wellport, Beograd  |  tel: (+381) 11.4113.164  |  mob: (+381) 60.767.3192, (+381) 64.387.2224  |  info@energetskipsiholog.org  |  Facebook  |  Instagram  |  YouTube
Hormonalni disbalans 7. energetskog centra i depresija

Hormonalni disbalans 7. energetskog centra i depresija


Autor: Tea Milanković

Do skoro je uloga epifize u medicini bila nepoznata, i smatrali su je nusproduktom većeg, ranijeg organa. Ipak, njena funkcija je skoro otkrivena, osvetljavajući važnost sna, bioritma ali i važnost 7. energetskog centra, sa kojim je u korespodenciji.

Kada je epifiza u disbalansu imamo osećaj odsečenosti od života, drugih ljudi, osećamo se usamljeno i izolovano, jer nemamo kontakt sa 7. Energetskim centrom. Ovo su sve simptomi depresije, a jezikom Energetske astrologije 7. centrom vlada planeta Saturn, koji i govori o depresiji, pritisku, beznadežnosti, strahovima, a posebno strahu od smrti.

Vibratorna kombinacija esencija koja se koristi u slučaju disbalansa pinealne žlezde i 7. centra je planetarna kombinacija za Saturn sa dodatkom australijske esencije Bush Iris.

Bush Iris je esencija koja pomaže duhovni razvoj, i omogućava promenu nivoa svesti tako što reguliše rad epifize i daje podršku za prevazilaženje strahova od materijalnog gubitka. Na taj način pomaže ne samo onima koji su u strahu i brigama oko materijalne sigurnosti, već i onima kojima vladaju uverenja da viša sila ne postoji, da su odsečeni od sveta i da su usamljeni, što uvek vodi ka snažnom strahu od smrti i zaglavljivanju u materijalizam. Ova esencija se koristi i u slučajevima „sex, droga i r*n*r“ sindroma, kada se osoba sakriva u porocima. Takođe, koristi se i kod osoba na samrti, davajući im mogućnost da umanje potrebu za lekovima protiv bolova, kao i osećaj bezbednosti prelaska na drugu stranu – jer kada je 7. centar otvoren, mi znamo da nismo sami, i da život nije ograničen fizičkim telom.

Epifiza luči pigment melatonin koji je izuzetno bitan za uspostavljanje prirodnog bioritma i regulaciju ciklusa budnosti i spavanja. Takođe, epifiza je ona koja reaguje na promenu godišnjih doba, i višak ili nedostatak sunčeve svetlosti. Kako reguliše rad epifize, esencija Bush Iris pomaže i u balansiranju unutrašnjeg časovnika (što je takođe u simbolici Saturna) te je veoma dobra za sindrom jat lag-a. Isto tako, pomaže i kod svih simptoma uzrokovanih promenom godišnjih doba, a posebno utiče na depresivna stanja koja su posledica dugog perioda bez sunca i toplote kada nedostatak svetlosti usporava unutrašnji sat i zatvara „treće oko“.

Meridijanska vežba

Kod disbalansa 7. energetskog centra potrebno je raditi na uverenjima koja nas sabotiraju da vidimo rešenje, da prepoznamo podršku univerzuma, da verujemo da nismo sami. Tapkanjem na tačke meridijana tankog creva, takozvanu „karate tačku“ koja se nalazi na ivici leve i desne šake (time karatisti udaraju o cigle) uz afirmaciju da „sve što se dešava jeste za moje najveće dobro“ značajno može da utiče na balansiranje ovog centra, otvarajući tako „vrata naše duše“, a time i mogućnost promene i oživaljavanja našeg najvećeg potencijala.

Možete koristiti i dodatne afirmacije:

  • U balansu sam između Neba i Zemlje.
  • U miru sam sa sobom.
  • Sve je savršeno.
  • U svemu doživljavam Božansku svest.
  • Povezujem se sa Bogom (Univerzumom).
  • Ceo Univerzum mi uzvraća osmeh.

Energetska vežba za balansiranje Saturnovog centra

Vežba koja se u jogi koristi za balansiranje ide, pingale i sushume je svesno naizmenično disanje, koje uspostavlja energetsku ravnotežu, aktivira epifizu i istovremeno umiruje.

U turskom sedu, ili uspravni na stolici, radimo vežbu disanja, tako što naizmenično dišemo na jednu pa na drugu nosnicu, kako bismo umirili nervni sistem. Kažiprst i srednji prst stavljamo na predeo između obrva (u predeo „trećeg oka“), palcem zatvorimo desnu nosnicu, udahnemo na levu nosnicu, zatvorimo malim i domalim prstom i levu nosnicu, kratko zadržimo dah, otvorimo desnu nosnicu i izdahnemo. Zatim udahnemo na desnu nosnicu i ponovimo ciklus. Dovoljno je nekoliko puta (najmanje tri puta) izvesti ovaj ciklus naizmeničnog disanja. Sve je potrebno raditi polako, sa strpljenjem i u svom ritmu, jer jedino tako možemo ponovo uspostaviti sopstveni bioritam.